Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΛΙ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ, ΓΥΡΗ, ΠΡΟΠΟΛΗ...ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ


ΜΕΛΙ

Έναν επιτυχημένο και περιεκτικό ορισμό του μελιού έχει διατυπώσει ο E. F. PHILLIPS (1930), τον εξής: το μέλι είναι ένα αρωματικό, γλοιώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κερήθρες τους. Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική του μορφή, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά ζάχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μύες, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών.Το μέλι όπως αναφέραμε ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου. Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο, είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg το 1967 διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

1) Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητά της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.

2) Ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α.

3) Σε εξωτερική χρήση, καταπραΰνει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην inhidine που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες. Το μέλι λοιπόν είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.






ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ:

Η εργάτρια και η βασίλισσα των μελισσών προέρχονται από το ίδιο αυγό. Παρ' όλ' αυτά υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.....
  • η εργάτρια γίνεται τέλειο έντομο σε 21 ημέρες ενώ η βασίλισσα σε 16.
  • η εργάτρια ζει 40 με 50 ημέρες την εποχή της ανθοφορίας και έως 6 μήνες το χειμώνα που οι εργασίες είναι περιορισμένες. Η βασίλισσα ζει μέχρι 5 χρόνια.
  • η βασίλισσα έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από την εργάτρια.
  • η βασίλισσα είναι η μητέρα όλων των μελισσών, γεννώντας μέχρι 2.500 αυγά ημερησίως ίσο με το διπλάσιο του όγκου της.
  • η βασίλισσα είναι πιο ανθεκτική στις ασθένειες από τις εργάτριες.
Που οφείλεται όμως ο μικρότερος χρόνος τελειοποίησης της βασίλισσας ως εντόμου, το διπλάσιο μέγεθός της και η εκπληκτική γονιμότητα και μακροζωία της?
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα πειραματικά, απέδειξαν ότι όλα αυτά οφείλονται στον Βασιλικό Πολτό. Η ονομασία του δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή.
Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για την μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών. Με τον βασιλικό πολτό τρέφονται οι προνύμφες μελισσών, οι οποίες ως τέλεια έντομα θα γίνουν βασίλισσες. Οι προνύμφες αυτές αρχικά δεν διαφέρουν από αυτές που γίνονται εργάτριες, αλλά υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού μεγαλώνουν σε βασίλισσες.
Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίωνβιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Ο βασιλικός πολτός βοηθάει στο καρδιαγγειακό, κυκλοφορικό, ουρητικό και νευρικό σύστημα. Είναι πολύ ευεργετικός σε δερματολογικά προβλήματα.
Βοηθά στην αύξηση της φυσικής, σεξουαλικής και πνευματικής κατάστασης του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιγριπικές και αντικαρκινικές ιδιότητες (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή).
Βοηθά στην τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της κατάπτωσης και της αδυναμίας. Βασιλικό πολτό μπορούν να καταναλώσουν όλες οι ηλικιακές ομάδες, με ιατρική συμβουλή για τις ευαίσθητες κατηγορίες (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι).
Ο βασιλικός πολτός λόγω της σύνθεσής του είναι πολύ ευαίσθητος στο φως και τον αέρα. Έχει βρεθεί ότι διατηρεί τις ιδιότητές του μέχρι 20 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-30οC (Goilot Μ.Ε. 201,5/94). Στη συντήρηση του ψυγείου στους 4-7ο C για 6-12 μήνες, ενώ στην κατάψυξη διατηρείται έως 2 χρόνια. Εάν αναμειχθεί με το μέλι διατηρεί τις ιδιότητές του μέχρι ένα μήνα.
Για τον φρέσκο βασιλικό πολτό η ημερήσια δόση είναι έως και μισό γραμμάριο. Η καλύτερη ώρα για την χορήγησή του είναι το πρωί, πριν το πρωινό γεύμα, βάζοντας τον βασιλικό πολτό με οδοντογλυφίδα κάτω από τη γλώσσα για να απορροφηθεί από το κυκλοφορικό σύστημα και να μην καταλήξει στο στομάχι όπου θα μπορούσε να καταστραφεί από τα οξέα του. Ή χρήση πρέπει να γίνεται για 20 μέρες συνεχόμενα και να ακολουθεί παύση 10 ημερών σε περίπτωση επανάληψης του κύκλου. Για χορήγηση σε παιδιά η ποσότητα δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/10 του γραμμαρίου, πάντα μετά από τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.
Προβλήματα θα προκληθούν εάν δοθεί πολύ μεγάλη ποσότητα γνήσιου βασιλικού πολτού.





ΓΥΡΗ:

Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη γνωστή ως βιταμίνη R (60 mg/100gr γύρης), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες. Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών. Βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη γι' αυτό και συνίσταται ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις:
  • Αδυναμία και γενική εξασθένιση του οργανισμού.
  • Απώλεια βάρους
  • Εντερικές ανωμαλίες
  • Ψύχωση και νευρασθένεια
  • Απώλεια μνήμης
  • Κακό μεταβολισμό
Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοήθα ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση) Έχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και βελτιώνει τη θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη). Είναι πλούσια σε κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. Μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης (κλιμακτήριος περιόδου). Δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση. Περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, τη λειτουργία των ωοθηκών και του ουροειδούς αδένα, και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος. Οι υγιέστεροι και περισσότερο μακρόβιοι άνθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαΐων, του Καυκάσου στη Ρωσία και του βουνού Βικαμπόμπα στο Εκουαντόρ. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Πόση γύρη πρέπει να τρώμε την μέρα:

Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα και σταδιακή αύξηση σε μια κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχισθεί χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια όπως έχει ή διαλυμένη.



ΠΡΟΠΟΛΗ

Η πρόπολη είναι ένα προϊόν που αν τον πιστέψετε δεν θα σας προδώσει ποτέ. Είναι οι "Προ της πόλης" ρητινώδεις ουσίες που παράγουν οι μέλισσες προκειμένου να απολυμάνουν και να στεγανοποιήσουν το εσωτερικό της κυψέλης. Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης τον 4ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούσε την πρόπολη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά για τη θεραπεία πληγών και ελκών. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος γράφει "οι θεραπευτές χρησιμοποιούν την πρόπολη ως φάρμακο στην αντιμετώπιση των οιδημάτων, των πόνων των ιγμόρειων και στη θεραπεία των πληγών, όταν κανένας άλλος θεραπευτικός τρόπος δεν είναι αποτελεσματικότερος" ("Φυσική Ιστορία¨). Αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Αίγυπτο για τα οφέλη της πρόπολης, ενώ στην Αφρική σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και για τη στεγανοποίηση δοχείων νερού και μικρών σκαφών. Πρόπολη περιέχουν ακόμα και τα βερνίκια που συντηρούν τα βιολιά Stradivarius.
Η πρόπολη είναι ένα μείγμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές ενώσεις, των οποίων η συνύπαρξη συντελεί στη δράση της.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ στον άνθρωπο έχει τέσσερις διαστάσεις:
1. Αναισθητική: τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο για ωτίτιδες, πονόδοντους, προβλήματα νυχιών-κάλων και για όπου παραστεί ανάγκη.
2. Αντιφλεγμονώδης: η ιδιότητα της πρόπολης να επουλώνει τραύματα και πληγές είναι από παλιά γνωστή, θεραπεύει τις πυώδεις πληγές, τις ουλές των εσωτερικών οργάνων, όπως παθήσεις των νεφρών, έλκη, κολίτιδες και διόρθωση του προστάτη.
3. Αντιμικροβιακή: από απλά τσιμπήματα εντόμων μέχρι φαρυγγίτιδα, χρόνια πνευμονία, βρογχικό άσθμα, εξωτερικές και εσωτερικές λοιμώξεις. Δρα αποτελεσματικά και στην πρόληψη της γρίπης.
4. Κυτταροευεργετικήγια όλων των ειδών τις δερματοπάθειες και ασθένειες των βλεννογόνων, κατά του χρόνιου κνησμού, των 'κοκκινίλων' και των μυκητιάσεων, κατά της τριχόπτωσης, της ακμής και γενικά της αισθητικής του δέρματος του προσώπου.
ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Το βάμμα είναι η πιο εύχρηστη μορφή της πρόπολης και παρασκευάζεται εύκολα με τη διάλυση ακατέργαστης πρόπολης μέσα σε καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών. Μπορούμε να βάζουμε 10-20 σταγόνες (5 για παιδιά) μέσα σε μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα πριν το φαγητό, μέχρι 3 φορές τη μέρα, συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.
Για εξωτερική χρήση μπορούμε να επαλείψουμε την πάσχουσα περιοχή μέχρι 3 φορές ημερισίως και δημιουργείται έτσι ένας βιολογικός επίδεσμος. Λόγω του αλκοόλ που περιέχει προκαλεί προσωρινό κάψιμο, αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει. Μπορεί να μπει τοπικά σε τσιμπήματα κουνουπιών, ενώ για τον πονόδοντο 1-2 σταγόνες πάνω στο πονεμένο δόντι ανακουφίζει αμέσως από τα συμπτώματα.

Δοκιμάστε την!


Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου