Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ





Κυτταρίτιδα...ο εχθρός κάθε γυναίκας...


Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύ συχνή τοπογραφική τροποποίηση κατά την οποία το δέρμα παίρνει μια όψη “φλούδας πορτοκαλιού” ή αλλιώς “εμφάνιση στρώματος.” Στη συγκεκριμένη κατάσταση, συμβαίνουν μετατροπές στους λιπώδεις ιστούς και στο μικροκυκλοφορικό που προέρχονται από το αίμα και το λεμφικό σύστημα κάτι που οδηγεί στην σκλήρυνση των ινών του συνδετικού ιστού. Θεωρείται ότι είναι ένα μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο που προκαλεί αλλοιώσεις στην υποδερμίδα δημιουργώντας ανώμαλους κυματισμούς στην επιδερμίδα και στις υπερκείμενες επηρεαζόμενες περιοχές.
Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα από διάφορες περίπλοκες καταστάσεις που περιλαμβάνουν την επιδερμίδα, το δέρμα, καθώς και τα υποδόρια κύτταρα.
Η κρέμα σώματος κατά της κυτταρίτιδας με καλαμποκέλαιο, σταφυλέλαιο, λάδι κισσού, φύκια, χαμομηλόνερο, βιταμίνες Ε και Α, πρόπολη και αιθέρια έλαια άρκευθο, δενδρολίβανο, grapefruit και λεμόνι συνιστά έναν πολύ δυνατό σύμμαχο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Το καλαμποκέλαιο εξάγεται από τους σπόρους του αραβόσιτου (Zea Mays). Έχει λαμπερό κίτρινο χρώμα, με ελαφρά κολλώδη δομή και απαλό άρωμα. Περιέχει βασικά λιπαρά οξέα και αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β και Ε καθώς και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Είναι πηγή λινολεϊκού οξέως (ενός από τα ω-6 λιπαρά οξέα) το οποίο δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μας κι έτσι προσλαμβάνεται έτοιμο. Το λινολεϊκό οξύ μετατρέπεται σε Γάμμα Λινολεϊκό οξύ το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και συμβάλλει στην υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος.
Το σταφυλέλαιο (σταφυλοκουκουτσέλαιο, grape seed oil) έχει ιδιότητες στυπτικές καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης ενώ είναι ιδανικό για την σύσφιξη του δέρματος. Και αυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ το οποίο, εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι ένα λιπαρό οξύ απαραίτητο για τις κυτταρικές μεμβράνες και το δέρμα. Είναι θαυμάσιο ενυδατικό, τρέφει το δέρμα σε βάθος και του χαρίζει υπέροχη λάμψη.
Το λάδι κισσού θεωρείται το αποτελεσματικότερο λάδι κατά της κυτταρίτιδας και ελαττώνει τους δυσάρεστους υδρολιπώδεις "σωρούς" του σώματος. Το έλαιο του κισσού παράγεται με εξανθοσμία ή θερμοδιαβροχή. Τα φύλλα του έχουν αντισπασμωδικές, αντιβακτηριδιακές και αντιοιδηματικές ιδιότητες. Η πιο σημαντική ιδιότητα του κισσού, όσον αφορά τη δερματική χρήση, είναι ότι μπορεί να λιώσει το λίπος, να μειώσει την κυτταρίτιδα και να συστέλλει τα αγγεία.
Το απόσταγμα από φύκια διεγείρει και ενυδατώνει το δέρμα και προάγει την ελαστικότητά του. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυμερή φουκόζης δρουν ως ενυδατικοί παράγοντες ενώ το ουρσολικό οξύ βοηθά στο σχηματισμό προστατευτικού στρώματος για το δέρμα. Περιέχει βρώμιο, ποτάσσιο, φωσφατίνες, αλγίνες, αλγινικό οξύ, μεγάλο ποσοστό ιωδινών και φυσικό οργανικό ιώδιο. Θεωρείται το πιο διεισδυτικό έλαιο, ενώ έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες και μαλακώνει την επιδερμίδα. Ο συνδυασμός του με κισσό θεωρείται ο ιδανικότερος για την κυτταρίτιδα και τη σύσφιξη.
Το χαμομηλόνερο έχει ηρεμιστικές, τονωτικές, βακτηριοκτόνους και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι γνωστό για την καταπραϋντική του δράση σε ερεθισμένα δέρματα και για την ανακούφιση που προσφέρει στην καταπονημένη επιδερμίδα.
Η βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών. Εμποδίζει τις αντιδράσεις των χημικών εκείνων ενώσεων που οξειδώνουν τα λιπαρά οξέα στον εγκέφαλο και το αίμα, σταματούν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και επιταχύνουν τη γήρανση των ιστών. Επίσης προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών που οδηγούν στις ρυτίδες, ανακουφίζει την ξηρότητα του δέρματος και προάγει την απαλότητά του. Παρέχει προστασία στο πιο ακραίο στρώμα της επιδερμίδας από τη ζημιά που προκαλεί η UV ακτινοβολία, περιορίζοντας τον κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα.
Η βιταμίνη Α βοηθά στην πρόληψη του γηρασμένου και φωτογηρασμένου δέρματος. Είναι μια από τις βιολογικά πιο δραστήριες ουσίες που εμπλέκεται στη δημιουργία και τη διατήρηση του υγιούς δέρματος. Η πιο σημαντική ιδιότητα της βιταμίνης Α φαίνεται να είναι το διεγερτικό αποτέλεσμα στα κύτταρα. Η πρώτη μικροσκοπικά φανερή αλλαγή η οποία είναι αποτέλεσμα της τοπικής εφαρμογής της βιταμίνης Α είναι μια αύξηση της μίτωσης στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας. Ως αποτέλεσμα της αύξησης της μιτωτικής αυτής δραστηριότητας περισσότερα κύτταρα σχηματίζονται και η επιδερμίδα γίνεται πυκνότερη και συνοχικότερη. Έτσι βελτιώνεται η λειτουργία του φραγμού του δέρματος. Επιπροσθέτως παρατηρείται μια αύξηση στο σχηματισμό κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα, επαναφέροντας την ανθεκτικότητά και την ελαστικότητά του σε καλά επίπεδα. Η τακτική χρήση της βιταμίνης Α που εμπεριέχεται στα καλλυντικά βοηθάει στη διέγερση της πορείας των αναγεννητικών κυττάρων μειώνοντας έτσι το ρίσκο του φωτογηρασμένου δέρματος. Η βιταμίνη αυτή βελτιώνει επίσης αισθητά την εμφάνιση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Η βιταμίνη Α βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όταν το δέρμα έχει χάσει την ελαστικότητά του, κι αυτό γιατί συμβάλλει στην ανάπλαση των ελαστικών ινών και των ινών κολλαγόνου, αυξάνοντας παράλληλα την πυκνότητα του συνδετικού ιστού. Τα προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Α πρέπει να διατηρούνται προσεκτικά, μακριά από υγρασία, αέρα και ηλιακή ακτινοβολία, διότι η βιταμίνη Α είναι ασταθής και αλλοιώνεται όταν εκτίθεται στους παραπάνω παράγοντες.
Η πρόπολη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι η αντιφλεγμονώδης δράση της, βάση της οποίας διεγείρει την κινητικότητα των μικροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μία φλεγμονή να αναπτυχθεί. Επίσης η πρόπολη έχει ευρύ αντι-ιικό φάσμα, ενώ η δραστικότητά της εναντίον των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό (έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3). Η αντιμυκητιακή της δράση έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Επιπρόσθετα η αντιοξειδωτική της δράση εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου, ενώ παράλληλα προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.
Το αιθέριο έλαιο άρκευθου προέρχεται από τους καρπούς του αγριοκυπαρισιού (άρκευθος). Έχει αντισηπτικές, συσφιγκτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες το καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στα έλαια κατά της κυτταρίτιδας. Εκτός αυτών έχει έντονες δυναμωτικές και διεγερτικές ιδιότητες, είναι πολύτιμο για την κυστίτιδα και συντελεί στην απαλλαγή από τα υγρά που συγκρατούνται.
Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου έχει καθαρή, δυνατή, πιπεράτη και διεισδυτική μυρωδιά. Είναι αναλγητικό, τονώνει το δέρμα και έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Το αιθέριο έλαιο grapefruit έχει γλυκόξινη μυρωδιά.Προσφέρει σύσφιξη και τόνωση του δέρματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καταπραϋντικές, αναζωογονητικές και ενδυναμωτικές ιδιότητες. Εκτός από την κυτταρίτιδα, δρα ενάντια στη μυϊκή κόπωση, το στρες και την κατακράτηση υγρών.
Το αιθέριο έλαιο λεμόνι τέλος, έχει φρέσκια και γλυκιά μυρωδιά, πολύ ανεπτυγμένες αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες, όσον αφορά την επιδερμίδα. Έχει έντονη διεισδυτική ενέργεια, είναι αποτοξινωτικό με αναζωογονητικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, για τη μείωση του υπερβολικού βάρους και την ανακούφιση των κουρασμένων ποδιών. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, αναζωογονεί το θαμπό δέρμα και είναι μη τοξικό.
Όλα τα φυσικά καλλυντικά για να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους πρέπει να συντηρούνται σωστά. Πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος ή μέσα στο ψυγείο. Οι κεραλοιφές μας δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά, παρά μόνο πρόπολη η οποία δρα ως φυσικό συντηρητικό. Η κρέμα σώματος κατά της κυτταρίτιδας καλό είναι να εφαρμόζεται κατά τις νυχτερινές ώρες και να μην έρχεται το δέρμα σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως. 


Ημερομηνία λήξης: 6 μήνες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας
(Όλες οι πληροφορίες για τις ιδιότητες των συστατικών είναι αυτές που σχετίζονται με την συγκεκριμένη κρέμα και όχι οι μοναδικές ιδιότητες του εκάστοτε συστατικού)


Πηγές:
http://el.wikipedia.org
http://www.antigiransi.com/nutrition4.html
http://www.ergonpl.gr
http://www.beautylife.gr/primavera-life/products/frontida_somatos/bodyline.asp
http://www.mybeautynet.gr/kyttaritida/i-drasi-tis-vitaminis-sto-derma
http://www.perganda.gr/Standard.aspx?Page=aitheria_elaia
http://angelschannelnews.blogspot.gr/p/blog-page_21.html


Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου