Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΚΡΕΜΑ ΜΥΪΚΩΝ ΠΟΝΩΝ



Πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα, τη μέση. ..οι πόνοι στους μύες είναι πολύ ενοχλητικοί.

Ο μυϊκός πόνος ο οποίος συχνά προκύπτει ως αποτέλεσμα της σωματικής άσκησης διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: στον προσωρινό πόνο. που παρατηρείται κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το τέλος της προσπάθειας. και στον καθυστερημένο, το λεγόμενο «πιάσιμο», που εμφανίζεται συνήθως από 24 έως 48 ώρες μετά και διαρκεί έως και πέντε 24ωρα.
Ο πόνος στην πλάτη προέρχεται συνήθως από τους μύες, τα νεύρα, τα οστά, τις αρθρώσεις ή άλλες δομές της σπονδυλικής στήλης η οποία αποτελείται από 33 οστά, περιβάλλεται από τρία στρώματα μυϊκού ιστού και είναι σχεδιασμένη για να βρίσκεται σε κίνηση και όχι για την καθιστική ζωή που κάνουμε οι περισσότεροι στην εποχή μας.
Όταν η κατάσταση δυσκολεύει και οι πόνοι εμποδίζουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες τότε οι επαλείψεις και το απαλό μασάζ μπορούν να κατευνάσουν ή να διώξουν τους πόνους. Η φυσική μας κρέμα με βάση το μελισσοκέρι μπορεί να βελτιώσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον πόνο των μυών. Περιέχει αμυγδαλέλαιο, σπαθόλαδο, αλόη, χαμομηλέλαιο, χαμομηλόνερο, πρόπολη, αιθέρια έλαια δεντρολίβανο, μέντα, φασκόμηλο, θυμάρι, ματζουράνα και ριγανέλαιο.

Το αμυγδαλέλαιο σε συνδυασμό με τα αιθέρια έλαια θυμάρι, φασκόμηλο και μέντα δρουν ως μυοχαλαρωτικά και ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους. Βοηθούν στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, της ψύξης, των ρευματισμών  αλλά ανακουφίζουν ιδιαίτερα και στις περιπτώσεις αυχενικού συνδρόμου.
Το βαλσαμέλαιο ή Σπαθόλαδο ή Λαδι Υπερικου, είναι λάδι μασάζ, κατάλληλο για μυϊκούς πόνους, τραβήγματα στον αυχένα, τη μέση και τις κλειδώσεις, για ελαφρές ψύξεις αλλά και για σκληρύνσεις στο δέρμα αγκώνων και φτερνών. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Το μελισσοκέρι σε συνδυασμό με το σπαθόλαδο απαλύνουν, καταπραΰνουν και περιποιούνται την πάσχουσα περιοχή. Η θερμική, κατάπραϋντική, αναλγητική και ηρεμιστική δράση του αιθέριου ελαίου της μαντζουράνας βοηθά στους μυϊκούς πόνους, τα διαστρέμματα και τα στραμπουλήγματα.
Γνωστή για τις θεραπευτικές και καλλυντικές της ιδιότητες, η αλόη μπορεί να δώσει φυσική λύση σε πολλές ενοχλήσεις και προβλήματα. Το ζελέ της Aloe Vera περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά, η συνέργεια των οποίων οδηγεί στην ενίσχυση της δράσης τους. Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργειά τους, η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό. Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση. Όμως, η δράση της δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. 
Οι εντριβές με χαμομηλέλαιο είναι ευεργετικές για σπασμένες φλέβες καθώς επίσης ανακουφίζουν από κράμπες, μυϊκούς πόνους, ψύξεις, εγκαύματα, και ένα σωρό άλλους πόνους αλλά βοηθάνε και στην ξηρότητα του δέρματος όπως και σε διάφορες μολύνσεις. Οι αντιφλογιστικές, αντιαλλεργικές και αντισηπτικές του ιδιότητες οφείλονται στο αζουλένιο, στο σαλικυλικό οξύ, στη δισαβολόλη και σε βιταμίνες της ομάδας  Β, ενώ η βιοτίνη και η γλυκόζη, συμμετέχουν στην καταπραϋντική του δύναμη. 
Το χαμομηλόνερο έχει ηρεμιστικές, τονωτικές, βακτηριοκτόνους και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι γνωστό για την καταπραϋντική του δράση σε ερεθισμένες περιοχές και για την ανακούφιση που προσφέρει στην καταπονημένη επιδερμίδα.
Η πρόπολη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι η αντιφλεγμονώδης δράση της, βάση της οποίας διεγείρει την κινητικότητα των μικροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μία φλεγμονή να αναπτυχθεί. Επίσης η πρόπολη έχει ευρύ αντι-ιικό φάσμα, ενώ η δραστικότητά της εναντίον των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό (έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3). Η αντιμυκητιακή της δράση έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Επιπρόσθετα η αντιοξειδωτική της δράση εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου, ενώ παράλληλα προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.
Το αιθέριο έλαιο Δεντρολίβανου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για προβλήματα κυκλοφορικού, για τον πονοκέφαλο, την κούραση, τις μολύνσεις του δέρματος, τους μυϊκούς πόνους, για κράμπες, βελτίωση μνήμης, πνευματική διαύγεια και πονοκεφάλους.
Τα αιθέρια έλαια Ρίγανης και θυμαριού χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία κυρίως για να καταπολεμήσουμε αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, βρογχίτιδα και βήχα, γι’ αυτό και ενισχύουν τη δράση της κρέμας μυϊκών πόνων. Είναι επίσης γνωστή η ισχυρή αντιϊκή, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση τους. Δρουν επίσης ενάντια στο κρύωμα, το βήχα, τις μεταδοτικές ασθένειες και τη βρογχίτιδα και βοηθούν ιδιαίτερα στην ανακούφιση μυϊκών πόνων και την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης.


Ημερομηνία λήξης: 6 μήνες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας
(Όλες οι πληροφορίες για τις ιδιότητες των συστατικών είναι αυτές που σχετίζονται με την συγκεκριμένη κρέμα και όχι οι μοναδικές ιδιότητες του εκάστοτε συστατικού)


Πηγές:



Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου