Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

Υλικά:
  • 2 1/2 κιλά γλυκιά κολοκύθα
  • 3/4 κούπας βούτυρο
  • λάδι
  • 3/4 κούπας μέλι
  • 2 κ.σ. κοπανισμένο παξιμάδι
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 160 γρ. καρυδόψυχα
  • μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)
  • 320 γρ. φύλλο κρούστας
  • 160 γρ. αμυγδαλόψυχα
Για το σιρόπι:
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό

Διαδικασία:

Κόβετε την κολοκύθα και τη βράζετε σε ελάχιστο νερό. Τη βάζετε σε τουλπάνι για να στραγγίσει τελείως από το νερό της. Ρίχνετε σε κατσαρόλα τον πολτό της κολοκύθας, το βούτυρο ή το λάδι και το μέλι. Ανακατεύετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε το παξιμάδι, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, την καρυδόψυχα και λίγες σταφίδες.
Στρώνετε σε ταψί τα μισά φύλλα ως εξής: αλείφετε το ταψί με λιωμένο βούτυρο ή λάδι και στρώνετε δύο φύλλα. Αλείφετε το δεύτερο φύλλο και το πασπαλίζετε με λίγη αμυγδαλόψυχα κοπανισμένη. Επαναλαμβάνετε μέχρι να στρωθούν τα μισά φύλλα. Κατόπιν απλωνετε πάνω το μείγμα της κολοκύθας και το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα ενώ αλείφετε κάθε δεύτερο φύλλο και πασπαλίζετε με αμυγδαλόψυχα όπως στην αρχή. Χαράζετε την πίτα μπακλαβαδωτά και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30'-40', ανάλογα με το φούρνο.


Για το σιρόπι:

Βράζετε για 5' το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και ρίχνετε το σιρόπι στην πίτα όταν έχει σχεδόν κρυώσει.


Καλή Επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου