Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΟΥ



Υλικά:
  • 200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
  • 1 ματσάκι ρόκα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1 πράσινη σαλάτα ή σαλάτα φριζέ
  • 1 λόλα ρόσα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/4 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 6 ξερά σύκα ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ή φουντούκια χοντροκομμένα

Για τη σάλτσα:
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. ντοματοπελτές
  • χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα (καλύτερα πικάντικη)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία:
  • Βάζουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ με το χυμό πορτοκαλιού (από τα υλικά για τη σάλτσα). Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Χοντροκόβουμε με το χέρι τις πρασινάδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε.
  • Στραγγίζουμε τα σύκα (κρατάμε το χυμό για τη σάλτσα) και βάζουμε τα μισά στο μπολ με τα σαλατικά. προσθέτουμε τους μισούς ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει (ή σε ένα μπολ με το σύρμα) χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα. Δεν ξεχνάμε το χυμό πορτοκαλιού από το μούλιασμα των σύκων. Βάζουμε τη μισή σάλτσα στα σαλατικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Την ώρα του σερβιρίσματος (η σαλάτα μπορεί να μείνει 1 ώρα στο ψυγείο χωρίς να μαραθεί ιδιαίτερα), μεταφέρουμε τα σαλατικά σε μια σαλατιέρα (προτιμότερο απλωτή), περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σερβίρουμε αμέσως.


Προετοιμασία: 40'
Αναμονή: 30'

Πηγή:
http://www.sintagoulis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου