Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ



Υλικά:

  • 1 1/2 κούπες μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 960 γρ. καρυδόψυχα κοπανισμένη
  • 640 γρ. τριμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • κανέλα
  • μοσχοκάρυδο

Για τη ζύμη:
  • 480 γρ. έτοιμο φύλλο

Για το πασπάλισμα:
  • ανθόνερο
  • άχνη ζάχαρη


Διαδικασία:
Για τη γέμιση:
Βράζουμε το μέλι με τη ζάχαρη μερικά λεπτά και όταν το σιρόπι μισο-κρυώσει προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την ψίχα ψωμιού, αρκετή κανέλα και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Για τη ζύμη:
Χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο σφολιάτας. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρούς δίσκους, τους πατάμε λιγάκι να ανοίξουν σαν φύλλα και βάζουμε επάνω στον καθένα μία κουταλιά από το μείγμα καρυδιών. Τους διπλώνουμε σαν βιβλίο για να κλείσουμε τη γέμιση μέσα και να σχηματιστούν μικρά φουσκωτά μισοφέγγαρα. Πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσουν και για να προσδώσουμε μια δαντελωτή υφή. Αν δεν σταθεροποιείται η ζύμη χρησιμοποιείστε λίγο νερό στις άκρες. Τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε πιατέλες και τα αφήνουμε έτσι, χωρίς να τα ψήσουμε, 1 ή 2 μέρες για να ξεραθεί το φύλλο.
Για το πασπάλισμα:
Τα βρέχουμε με ανθόνερο και τα τυλίγουμε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου